Asko Alanen: Viikate – 25 mollivuotta

Kirja: Viikate – 25 mollivuotta
Kirjoittaja: Asko Alanen
Kustantaja: Like Kustannus 2022

Lukija: -Juha-

Ensi alkuun on todettava, että olen pitkän linjan Viikate-fani, itseasiassa olen ollut yhtyeen fani lähes alusta asti. Sain yhtyeen Vaiennut soitto MCD:n opiskelutoveriltani 1998 Lahdessa, kun eräässä musiikkiaiheisessa keskustelussa tuli ilmi suuri fanitukseni Lyijykomppania(RIP)-nimistä orkesteria kohtaan. Kouvola-lähtöisen kaverin tuttavapiirissä oli rumpali, jonka yhtye oli julkaissut em. bändin hengessä levyn, jota osasi suositella minulle. Siitä alkoi itselleni 25-vuotinen fanitus, joka jatkuu edelleen; hallussani on koko V-katalogi niin vinyyli kuin CD-formaatissa. Vaatekaapissani on aivan ensimmäinen Viikate T-paita, jonka painosmäärä muistaakseni oli 20 kpl. Ensimmäiset Viikate-tuotteet ostin suoraan Kaarlelta ajalta, jolloin miehen  kotiosoite oli samalla kadulla kuin legendaarisella Torvi-ravintolalla.

Asko Alanen on alallaan tunnettu ja arvostettu toimija. Heti ensi alkuun Alanen myöntää olevansa itsekin yhtyeen fani pitkältä ajalta eli fani kirjoittaa fanittamastaan kohteesta; varautukaa puolueettomaan ja kriittiseen tarkasteluun…

Kirja on tehty haastattelutyyppisesti, jossa kirjoittaja ja yhtyeen jäsenet ovat käyneet historiaa läpi keskenäisissä sessioissa. Varsin suppeasti on lainattu myös joitain aiempia haastatteluja. Kirjassa ei ole lähdeluetteloa, joka viittaisi muuhun hyödynnettyyn kirjallisuuteen, vaikka Alanen on toiminut mm. Soundissa journalistina. Vanhoista haastatteluista olisi saanut aikalaista lisätietoa, joten nyt kun on edetty muistinvaraisesti, on jotain tärkeitä seikkoja saattanut jäädä unholaan. Tietyllä tapaa koko teosta voidaan pitää ylipitkänä haastatteluna, johon on lisätty väliin erilaisia tarkentavia tapahtumaketjuja. Toisaalta, haastattelutyyppisessä ratkaisussa myös yhtyeen jäsenet voivat muistaa/kertoa mitä haluavat.

Kirjan pituus/lyhyys on hieman päälle 200 sivua ja olisi vieläkin lyhyempi, jos tyhjäkäynti ja jonninjoutavat täytelauseet jätettäisiin pois. Lisäksi teoksen väliin on sisällytetty aiemmin jo Soundissa julkaistu Kaarlen kirjoittama kiertuepäiväkirja (2005), joka istuu huonosti kokonaisuuteen ja vie 22 sivua. Harmi, tuntuu kuin bändistä ei olisi saatu juurikaan mitään irti. Kiteytetysti voisi kirjan kirjoittaa seuraavasti: yhtye julkaisi levyn ja kiersi sen tiimoilta. Sen jälkeen tehtiin uusi levy. Sitten on listattu biisit kuvailuineen ja levyn singlejulkaisut toteavaan tyyliin. Kovin syvälle ei mennä missään vaiheessa niin henkilöiden kuin tapahtumien osalta; ilmeisesti tämä yhtye on onnistunut levyttäämään ja kiertämään ilman sen kummempia sattumuksia. Lisäksi häiritsee kirjoittajan täydellinen kritiikittömyys kohdettaan kohtaan; koko katalogin omistavana tiedän, että joukossa on huteja.

Kaikista pahin epäkohta, joka suorastaan häiritsee lukemista, on kuitenkin se seikka, että Alanen on yrittänyt kirjoittaa tekstiään Viikate-henkisesti. Kaarle on hieno sanoittaja ja miehen lyyrinen ulosanti on taitavaa. Edelleen käytän lähes viikottaisesti tilanteisiin sopivia Viikatteen lauluista lainaamiani säkeenpätkiä. Valitettavasti Alanen EI ole Kaarle ja metsään mennään ja pahasti. On todella vaivaannuttavaa lukea epäonnistuneita Viikate-henkisiä läppiä, tekstityyli ei välttämättä edes sovi tämäntapaiseen kaunokirjallisuuteen.

Pisteet annan seuraavasti:

1 piste aiheesta. Viikate on teoksensa ansainnut ja toivottavasti levyttää vielä seuraavat 25 vuotta , jotta saadaan uusi teos ja sillä kertaa kunnolla kirjoitettuna.

1 piste kattavasta discografiasta sekä keikkalistauksesta (tosin nämä vievät teoksesta pelkästään sivut 219-273!!!)

1 piste sisällöstä, yhtyeen kehityskulku ja vaiheet on kirjattu ylös ja on tekstissä itsellekin uusia asioita, joten jos kirjoitustyyli ja kritiikitön lähestymistapa ei häiritse, niin kyllähän tämän lukee.

1 piste: Viikate on edelleen relevantti yhtye; tsekatkaa uusin levy Askel. (Levyn tai tämän kirjan voi tilata Viikatteen kyläkaupasta)

Oma ärsyyntymiskynnys ylittyi useasti tätä lukiessani ja yllä olevan matemaattisen yhtälön osaatte laskea, joten: 4/10.

2 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

RSS
Follow by Email
Instagram